Kuchnia stanowi serce domu, a zdrowe gotowanie nie jest już tylko i wyłącznie modą na bycie „fit”. To przede wszystkim kwestia naszego zdrowia, chęci zadbania o ciało, zarówno od wewnątrz, jak i od zewnątrz. Dzięki nie rygorystycznym dietom, ale racjonalnemu żywieniu oraz wyborze dobrych produktów spożywczych, jesteśmy w stanie znacząco polepszyć swój stan. Zmienić sylwetkę na tę wymarzoną, sportową. Niestety nawet najlepszej jakości produkty spożywcze nie przyniosą organizmowi wartości odżywczych, jeśli zostaną przygotowane w nieodpowiednich garnkach. Jak zatem wybrać te, które pozwolą na zdrowe gotowanie?

Wykonania z różnych materiałów

Na początek zwraca się uwagę na materiały, z jakich wykonane są garnki. Najlepszym rozwiązaniem byłoby móc pozwolić sobie na zakup każdego rodzaju naczynia. Niestety nie zawsze pozwalają na to finanse, jak i ograniczona przestrzeń kuchenna. To dlatego zwraca się uwagę na dopasowanie zakupu tego produktu, do własnych potrzeb.

Garnki emaliowane – nie tylko do kuchni retro

Najbardziej tradycyjne i wciąż wybierane, pozostają garnki emaliowane. Choć kwestie zdrowotności ich użytkowania mogą budzić wątpliwości, to ze względu na estetykę wykonania, kolory i ciekawe wzory, jakimi zostają opatrzone, sprawiają, że nie brak chętnych na ich zakup. Design to jednak nie wszystko.

Emaliowana powłoka nie powoduje zmiany smaku przyrządzanych potraw. Posiada właściwości bakteryjne, a podczas podgrzewania nie uwalnia żadnych toksycznych substancji. Nawet, jeśli garnek osiąga wysoką temperaturę. Garnki emaliowane są polecane dla alergików. Do przyrządzania potraw z myślą o osobach starszych i dzieciach. Skąd niechęć do emalii w takim razie? Niestety łatwo ulega uszkodzeniom. O ile na zewnętrzu garnka jest to tylko defekt estetyczny, o tyle już zdarcie emalii z wnętrza, powoduje niemożność jego dalszego użytkowania. Wpływa na to na ryzyko przedostawania się do produktów spożywczych toksycznych substancji wchodzących w reakcje z pożywieniem, które uwalniają się pod wpływem uszkodzenia wewnętrznej powłoki.

Modna stal nierdzewna

Jednymi z chętniej wybieranych garnków są te wykonane ze stali nierdzewnej. Nie rdzewieją, są bardzo solidne i wytrzymałe. Jeśli wybór padnie na garnki naprawdę wysokiej jakości, to w kuchni zagoszczą na długie lata. Do tego są bardzo estetyczne i pod względem wykonania, wpisują się w każdą stylistykę kuchni.

Charakteryzuje je wysoka odporność na uszkodzenia mechaniczne. Doskonale utrzymują ciepło. Nagrzewają się dłużej niż garnki emaliowane, ponieważ zwykle mają grube dna i ścianki, ale oferują doskonałe przewodnictwo cieplne. Najczęściej do zakupienia w komplecie z pokrywkami, co nie wymusza na nas konieczności dobierania ich oddzielnie.

Minusem jest zawartość niklu, przez co produkty te nie spełnią oczekiwań osób nań uczulonych. Są cięższe od garnków emaliowanych, ale i tak pozostają komfortowe w użytkowaniu.

Garnki z powłoką teflonową lub ceramiczną

Ciekawą propozycją są garnki teflonowe bądź ceramiczne. Te pierwsze zostają pokryte nieprzywierającą powłoką. Dobrze się w nich gotuje, można liczyć na użytkowanie nie tylko na kuchenkach, ale i niekiedy w piekarniku. Wadą jest podatność na zarysowania, ale i z tym aspektem można sobie poradzić, stosując drewniane bądź silikonowe akcesoria. Podczas zakupu liczy się, by wybierać oryginalne produkty.

Podobnie zachowuje się powłoka ceramiczna, jaką mogą być pokryte garnki. Nie pozwala potrawom przywierać. Co więcej, nie jest tak podatną na uszkodzenia, jak teflonowe powłoki, ale dla bezpieczeństwa również zaleca się użytkowanie drewnianych bądź silikonowych akcesoriów. Można liczyć na zdrowo przyrządzane potrawy i bardzo estetyczne, nierzadko kolorowe wykonania garnków.

Żeliwne, a może szklane?

Zarówno garnki żeliwne, jak i szklane prezentują się wyjątkowo. Są to produkty, które z powodzeniem można postawić bezpośrednio na stole, przed gośćmi. Wyróżnia je nie tylko estetyka, ale i możliwość zdrowego gotowania. Są niestety dość ciężkie i podatne na stłuczenia, głównie ze względu na swoją wagę.

Do atutów należy fakt, że nie przejmują obcych zapachów. Nie zmieniają walorów przyrządzanych potraw. Trudno o ich porysowanie, zatem można użytkować praktycznie każdego rodzaju akcesoriów. Trzeba jedynie pamiętać o szczególnych zasadach pielęgnacji, w przypadku garnków żeliwnych.

Garnki dla miłośników kuchni zmagających się z zadaniami specjalnymi

Materiał to nie wszystko. Na rynku znaleźć możemy również garnki idealne do zadań specjalnych. Co to oznacza? Wybrać można chociażby garnek do spaghetti, dzięki któremu ugotowanie długiego makaronu nie sprawi najmniejszych problemów. Taki garnek równie dobrze sprawdzi się do preparowania szparagów.

Kolejno do wyboru mamy szybkowary czy garnki do gotowania na parze. A może garnek do gotowania mleka? Jeśli którąś potrawę przyrządzamy częściej bądź bazujemy w dużej mierze na konkretnym produkcie, specjalistyczny garnek będzie bardzo przydatnym.

Jak wybrać, by się nie nabrać?

Standardowo – jakość to podstawa. Jeśli garnki mają nam posłużyć przez długi czas, muszą być dobrze wykonane, z wysokich jakościowo materiałów.

Podczas kupowania należy zwracać uwagę na ich wyważenie, stabilność, ergonomię. Warto sprawdzić, jak trzymają się uchwyty w dłoni i czy w komplecie są dopasowane pokrywki, a także informacje odnośnie możliwości użytkowania na konkretnych rodzajach kuchenek. Pojemność, estetyka i budżet finansowy przeznaczony na zakup, wciąż są ważne, ale nie mogą być wyznacznikami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *